Акция за почистване в с. Стамболийски

Днес се проведе акция за почистване на местността Кабата в с. Стамболийски, общ. Хасково. В нея се включиха възпитаниците на детската градина в селото, техните родители и близки. Бяха събрани над 10 чувала с дребни пластмасови, найлонови и др. битови отпадъци, както и по-едри строителни отпадъци, прозорци, стъкла, дюшеци и др.

„Кабата е любимо място за раходки и отдих на малки и големи от село Стамболийски. Ние често правим разходки и провеждаме уроци на открито там с децата от детската градина. Изключително щастливи сме, че днес имахме възможност да проведем още един практически урок с децата – как трябва да се грижим за местата, които обичаме.“, сподели Жени Димитрова, преподавател в детска градина „Вихрогонче“, филиал с. Стамболийски.

Акцията за почистване се организира от Фондация ХАЛО в партньорство с деткста градина в с. Стамболийски и със съдействието на кметството в селото.Тя е част от програмата „Искам да съм полезен… Рециклирай ме!“ на сдружение BG Бъди активен, чиито местен партньор е Фондация ХАЛО.

„Жителите на с. Стамболийски са едни от най-активните участници в Програмата за граждански бюджети, с която реализираме различни граждански инициативи в населените места от община Хасково. Затова нямаше как да не откликнем на желанието им за провеждане на акция за почистване в местността Кабата и около рекичката, кяот минава през нея. Опитахме се да проведем акцията през пролеттан, но заради дъждовното време се наложи на няколко пъти да я пренасрочваме и в крайна сметка я отложихме за септември“, разказа Кристина Йорданова, управител на фондация ХАЛО. Сега, след като приключихме с почистването, ни предстои монтирането на кошчета за отпадъци и шишеяд в селото. Те са осигурени отново по програмата  „Искам да съм полезен… Рециклирай ме!“ на BG Бъди активен и се предситавят безвъзмездно в отговор на желанието на местните за опазване на природата и събиране на отпадъци.“