Еко Шампионите от Хасково за втора поредна година печелят национален научен фестивал

Хасковският отбор „Води“ от клуб Еко Шампиони при ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ спечели наградата на публиката на провелия се тази неделя /11.06.2023г./ национален научен фестивал Сай Хай фест. Учениците представиха изработената от тях система за пречистване на питейна вода, която впечатли всички гости на събитието и даде огромна преднина на отбор „Води“ в гласуването на публиката. Те събраха два пъти повече гласове от класирания на второ място отбор.

Припомняме, че отборите на клубовете Еко Шампиони от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ и ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ представяха своите разработки на научния фестивал, провел се на 05.06.2023г. в езиковата гимназия. Всички хасковски отбори се представиха блестящо на градския фестивал и получиха възможността да се съзстезават с научни отбори от цялата страна на Сай Хай фест.

 Учениците от клуб „Еко Шампиони“, гр. Хасково преминаха през иновативна образователна програма, която съчетава използването на научен подход и генерирането на решения на местни екологични проблеми. Целта на програмата е ученето да се случва чрез преживяване и да е водено от естественото любопитство на учениците. С подкрепата на преподаватели от Хасково и под ръководството на ментори от научните среди, учениците, включени в програмата проучваха, експериментираха, създаваха различни прототипи, с които да допринесат за опазването на околната среда и борбата с климатичните промени на местно ниво.