Започна реализирането на първите граждански инициативи

С отминаване на горещите летни дни, започнахме поетапно да организираме изпълнението на първите граждански инициативи по селата. В края на август 2023 г. предоставихме на 5 села от Община Хасково кошчета за отпадъци. Те бяха монтирани с помощта на доброволци, а акците бяха съпроводени с много игри и забавления за децата. Инициативата се случва благодарение на кампанията „Искам да съм полезен… рециклирай ме!“ на БГ Бъди активен и тяхната дългосрочна програма за промяна на средата, в която живеем _Място България.

„През месец март приключи събирането на предложения за граждански инициативи през Платформата за граждански бюджети. За голямо учудване на екипа на Фондация ХАЛО, в голяма част от предложенията за граждански инициативи, хората бяха включили поставянето на кошчета за отпадъци на различни ключови локации в селата и града – паркове, спирки, площади, детски градини и др. Дори имаше предложения, в които хората искаха единствено да се поставят кошчета в техните населени места. Така екипът ни разбра, че проблемът с осигуряването на съдове за сметосъбиране, може да изглежда незначителен на пръв поглед, но всъщност е много важен за хората.“, разказва Жени Димитрова, консултант по проект „Граждански бюджети„.

„В отговор на тази нужда, Фондация ХАЛО реши да се включи в кампанията „Искам да съм полезен… рециклирай ме!“ на сдружение BG Бъди Активен. Партньорството ни с тях ни даде възможност да осигурим 25 кошчета за отпадъци за 10 населени места от Община Хасково. Половината от тях вече са монтирани в селата Узунджово, Нова надежда, Конуш, Малево и Книжовник. Останалите предстои да монтираме в периода до средата на октомври“, обясни Кристина Йорданова, управител на фондация ХАЛО.

За акциите по селата

Гражданските инициативи за поставяне на кошчета за отпадъци се превърнаха в истински събития за селата. В тях се включиха много доброволци. А реализирането им стана повод още веднъж да насочим общественото внимание към темата за личната отговорност на всеки от нас за опазване на чистотата. В Узунджово и Малево организирахме игри за децата от детските градини, а всички малчугани, които успяха безпроблемно да се справят с изхвърлянето на отпадъците в новите кошчета, получиха лакомства и награди от екипа ни.