За всяко дете по дръвче 2023/24

🍁 За четвърта поредна година Фондация ХАЛО в партньорство с Туристически информационен център – Хасково организира кампанията „За всяко дете по дръвче“🌳.
Тази година кампанията ще премине през следните етапи:
1️⃣ 14 октомври – 15 ноември 💚 събиране на семена широколистни видове дървета, събиране на пластмасови саксийки (кофички от кисело мляко), събиране на заявления за комплекти за засяване;
2️⃣ 15 ноември – 30 ноември 💚 оформяне на комплектите за засяване;
3️⃣ 01 декември – 15 декември 💚 раздаване на комплектите за засяване;
4️⃣ 15 декември – 15 януари 💚 презимуване на семената;
5️⃣ януари – април 2024 г.💚 засяване на семената, отглеждане на фиданките и засаждане на дръвчетата.

Как да се включите в кампанията?

👉 Като съберете жълъди и кестени и ни ги предоставите, за да ги включим в комплектите за засяване, които ще раздадем в училища и детски градини


❗ Тази година приоритетно събираме жълъдчета от червен дъб, защото те покълват по-лесно, а след като поникнат семенцата, фиданката расте относително по-бързо и дървото е подходящо за засаждане в градска и паркова среда. Освен това през есента оцветените в червено листа са истинска наслада за очите!
❗ Изключително важно е събраните семена да са здрави – да нямат червейчета, да не са изгнили, да не са счупени! Всяка година получаваме хиляди жълъдчета и кестени, които са проядени от червеи. Нашите доброволци преглеждат семената и премахват негодните. Но това е много трудоемък процес. Ще сме ви много благодарни, ако ни помогнете предварително. Може след като съберете семената, заедно с децата да ги разгледате, да ги сортирате по вид и да отделите наранените, мухлясалите и проядените. Това ще е още един повод да обясните на децата, че не всяко семенце в природата пониква – дърветата израстват само от най-здравите и силни семена.
📌 Събраните семена можете да предадете в Туристически информационен център – Хасково всеки работен ден между 8.30 и 17.00 ч. или да изпратите до фондация ХАЛО, адрес: гр. Хасково, ул. „Стара планина“ №12, тел. 0898 412 180, получател: Кристина Йорданова

👉 Като съберете пластмасови кофички от кисело мляко или др. подобни и ни ги предоставите, за да ги включим като саксийки в комплектите за засяване, които ще раздадем в училища и детски градини

Събираме използвани пластмасови съдове с височина минимум 12 сантиметра (височината на стандартна кофичка от кисело мляко). По-ниските съдове са прекалено плитки и не са подходящи за засяване на широколистни дървета. Дъбовете и кестените образуват коренова система, която е много по-голяма от стъбълцето, което пониква над почвата. Затова е важно съдовете, в които се засяват семената да са достатъчно дълбоки.

Важно е съдовете, които ни изпращате да са добре измити и да нямат остатъци от храна, за не се развият бактерии и други болестотворни организими – това е пагубно за поникващите семена.

Ако решите да се включите в засяването на семена и запазите пластмасовите кофички при вас вместо да ни ги изпратите, задължително трябва да им направите 3-4 широки отвора на дъното, за да може да оттича излишната вода. В противен случай засятите семенца ще изгният и няма да поникнат.
📌 Събраните пластмасови съдове можете да предадете в Туристически информационен център – Хасково всеки работен ден между 8.30 и 17.00 ч. или да изпратите до фондация ХАЛО на посочения по-горе адрес.

👉 Като заявите колко броя комплекти за засяване искате да ви изпратим чрез попълване на следния формуляр:  https://forms.gle/kaHdwT9FCkHN3wtt9

С попълването на този формуляр Вие заявявате желанието си да се включите в кампанията за засяване на семена на кестен и дъб. Ние ще Ви предоставим заявения брой комплекти за засаждане (семена, кофички, почва, тор, етикети), а от Вас очакваме да засеете семената заедно с децата и да ни изпратите няколко снимки. В първата половина на декември 2023 година член на екипа на фондация ХАЛО ще се свърже с Вас, за да уточним получаването на комплектите за засяване на дръвчета. Важно е да изпратите попълнения формуляр не по-късно от 15.11.2023г.

За кампанията

Кампанията „За всяко дете по дръвче“ дава възможност на стотици децата да отгледат сами свое дръвче от малко сeменце. 🌱🌳 Тя допринася за заздравяването на връзката между децата и природата. Като участници в кампанията, малчуганите научават повече за ролята на дърветата за пречистването на въздуха и борбата с климатичните промени, за обезлесяването и негативните последствия от него, за замърсяването с пластмаса и най-вече за това как всеки от нас може да допринесе за опазването на природата! 💚

🧡💛🧡 Поканете и приятели! Нуждаем се от Вашата помощ, за да възстановим връзката между децата и природата, да засеем и отгледаме нови дръвчета🌳🌳🌳, да направим българските градове и села по-зелени!