За всяко дете по дръвче

През есента на 2020 година Фондация ХАЛО в партньорство с Туристически информационен център – Хасково се присъедини към инициативата за засаждане на широколистни дървета, инициирана от Гората.бг. В периода до края на месец ноември нашият екип и доброволци събираха различни семена на широколистни видове: жълъди, кестени, крилатки и други. Събраните семена използвахме за изработването на комплекти за отглеждане на дърво, които разпространихме в началото на 2021 година  сред деца от детски градини и училища в област Хасково заедно с инструкции как да посеят семенцата и да отгледат дръвчетата. Така всяко дете получи възможност да отгледа свое собствено дърво! След като дръвчетата пораснат до фиданки планираме да организираме кампания за засаждането им с участието на деца, учители и доброволци.

Етапите, през които ще премине кампанията са:

До края на м. Ноември 2020г.Събиране на семена от широколистни видове
До 15 Декември 2020г.Събиране на заявления на желаещите да получат комплекти за засаждане на дърво
Декември 2020г. – Януари 2021г.Сортиране и „презимуване“ на семената
Януари 2021гРазпространение на комплекти за засаждане на дърво (включващи семена, саксия, почва, органична тор, етикет и инструкции) сред детски градини, училища и семейства от област Хаксово
Януари – Февруари 2021г.Засаждане на семената в саксийки (комплект за засаждане на дърво)
Септември – Октомври 2021 г.Засаждане на фиданките

Ето и как можете да се включите в инициативата ни:

  • Като организирате и проведете заедно с децата акция за събиране на семена (жълъди, кестени,  крилатки и др.) в двора на или около учебното заведение.
  • Като попълните заявление за участие и се включите в кампанията за засаждане на дръвчета
  • Като се сключите в кампанията за засаждане на вече поникналите двърчета. 

Надяваме се да прегърнете инициативата за засаждане на широколистни видове, защото ползите от нея са много: от възпитаване на децата в любов и грижа към природата до увеличаване на горския фонд и принос към борбата с климатичните промени, които за съжаление са доста осезаеми в нашия регион през последните години.