Инициативите, които Фондация ХАЛО вече реализира през 2024

Неусетно измина първата четвърт от годината. Залисани в задачите, не си даваме сметка колко много работа сме свършили. А определено има с какво да се похвалим 🙂 

Фондация ХАЛО реализира успешно кампанията “Стани приятел на дърветата”, работилници за рециклиране на хартия, Програма за граждански бюджети и още много, за които сега ще ви разкажем накратко.

  • Януари

📌 Получихме десетки снимки от засаждането на изпратените комплекти за засяване на горски семена в рамките на четвъртото издание на кампанията „За всяко дете по дръвче“.  Малчуганите вече се грижат за дръвчетата, а наесен ще ги засадят на любимо свое място – градинка, парк, вилна зона, еко район. Тази година в кампанията се включиха 20 детски градини и училища и над 550 деца! 🌳

  • Февруари

📌 Проведохме работилница за рециклиране на хартия в ОУ “Христо Ботев” село Войводово, Община Хасково. Учениците успяха да вдъхнат нов живот на ненужната хартия и да я превърнат в прекрасни картички, които не само ще зарадват своите получатели в мига, в който ги получат, но ще ги радват дълго, благодарение на вложените в арт хартията семена на цветя. 💐

  • Март

📌 Фондация ХАЛО участва като водещ партньор по темата за социалното предприемачество в Концепция за интегрирани териториални инвестиции.

📌 Проведоха се няколко работилници за рециклиране на хартия в ГПЧЕ “Асен Златаров”, гр. Хасково. Участниците в работилницата за рециклиране на хартия се запознаха напълно с процеса на рециклиране. От раздробяване и смилане на вече използвана хартия до изсушаване на новата хартия, готова за рисуване, писане и изработване на сувенири и картички.

📌 Започна третото издание на Програмата за граждански бюджети като до края на месец май жителите на всички населени места от Община Хасково имат възможност да подават своите предложения за граждански инициативи. И тази година идеите се подават през онлайн платформата https://halo-platform.halongo.eu/.

📌 Паралелно стартираха и гражданските дебати в селата в Община Хасково за третото издание на Програмата за граждански бюджети.- с. Гълъбец, с. Зорница, с. Конуш, с. Войводово, с. Динево, с. Елена, с. Корен, с. Нова надежда, с. Долно Войводово, с. Маслиново, с. Долно Войводово, с. Александрово, Криво поле, с.Орлово, с. Мандра, с. Големанци, с. Долно Големанци, с. Козлец, с. Стамболийски.

📌 Фондация ХАЛО участва в набиране на участници от Хасково за Европейски граждански панел на тема “Омразата в обществото”.

  • Април

📌 Поставихме началото на мащабна съвместна кампания между Фондация ХАЛО и НЧ „Н. Й. Вапцаров – 1964”, гр. Хасково за набиране на книги. Нейната цел  бе да обогати книжния фонд на читалището с подбрани заглавия, селектирани след проучване сред ползвателите на библиотеката към читалището.

📌 Успешно и с участието на голям брой доброволци завърши четвъртата кампания за собственоръчно премахнаха старите мартеници от дърветата в Хасково “Стани приятел на дърветата”. Всички участници получиха специална грамота “Приятел на дърветата”, а победител в тазгодишното предизвикателство “Стани приятел на дърветата” стана 3а клас от ОУ,,Св. Климент Охридски”, гр. Хасково с ръководител г-жа Йонка Петева! Снимката на учениците, които премахват закачени по дърветата мартеници събра цели 685 харесвания! Отново голямо Благодаря на всички малки и големи природолюбители, които се включиха и тази година!

📌 Еко Шампионите ни от отбор “Води” при ГПЧЕ “Асен Златаров” Хасково се завърна в Хасково с най-високото отличие от международния научен фестивал FISSION – най-добър проект в категория “Експериментална екология и наука за околната среда”! По време на фестивала Александра Терзиева и Николай Иванов представиха разработената от тях система за пречистване на вода, която премахва механичните примеси и тежките метали от водата и увеличава концентрацията на полезни минерали. Отбор “Води”  работи по програма Sci-High , координирана в регион Хасково от Фондация ХАЛО.

📌 Гражданските дебати в селата в Община Хасково, по Програмата за граждански бюджети, продължават с пълна сила и през Април! Съвместният екип на Фондация ХАЛО и Община Хасково бяха в селата- Манастир, Клокотница, Малево, Любеново, Гарваново , Въгларово,Маслиново, Брягово, Широка поляна, Текето, Родопи, Узунджово, Подкрепа, Стойково . Колегите ни разговаряха с местните за възможностите чрез гражданско участие , с които може да се оживи населеното място.

📌 Продължава подаването на идеи за Програмата за граждански бюджети. Третото издание на Програмата за граждански бюджети се изпълнява в партньорство между Фондация ХАЛО и Община Хасково. Инициативата “Граждански бюджети 2024” се изпълнява по проект “Права и ценности” и е финансирана от Европейския съюз и Фондация “Работилница за граждански инициативи”. Всеки може да подаде своята идея до края на месец май на нашата платформа: https://halo-platform.halongo.eu/.

📌 Започна набиране на специалисти с разнообразна експертиза за членове на Мултидисциплинарен съвет (МДС) за разглеждане на предложения за граждански инициативи, постъпили по Програма за граждански бюджети 2024.

📌 Отбелязахме Деня на Земята- 22 ри април #EarthDay2024 като направихме работилница за рециклиране на пластмаса с помощта на Радо от ДРП – Доброволци за Рециклиране на Пластмаса и децата от Езиковата гимназия. Показахме им как да ползват домашни уреди, за да обработват пластмаса и как да шият касетки с лента от пластмасови бутилки за направата на кошове за събиране на кенчета и др. материали.

📌 Започна конкурсът „Децата и науката”, организиран от Фондация ХАЛО, в който могат да участват училища, детски градини и школи от област Хасково. Търсят се проекти, чрез които се популяризира науката сред децата. Идеи могат да се подават до 25 май 2024г, а победителите ще бъдат обявени на 31 май 2024 г. на сайта и фейсбук страницата на Фондация ХАЛО.

📌 Проведохме кампанията “Шампиони по рециклиране”, в която деца и възрастни от селата стопани на малки Шишеяди – Динево, Козлец и Стамболийски в община Хасково, имат възможност да се включат от 20 до 30 април в надпревара за най-голямо количество пластмаса, събрано в рамките на 10 дни. През този период местната общност трябва грижливо да събира и складира пластмасата от Шишеядите, да ги почиства всеки път щом се напълнят. На 30 април получихме снимки на събрани 205,3 кг чиста пластмаса.

1️⃣ На първо място с 42 кг са с. Стамболийски! Благодарим на родителската общност, която активно участваше в предизвикателството!♻️.

2️⃣ На второ място с 35 кг се класира с. Динево!

3️⃣ На трето място остава с. Козлец, които не успяха да мобилизират допълнително местната общност и на практика не участваха активно в „Шампиони по рециклиране“.

💚 В предизвикателството обаче се включиха и нашите приятели от СУ ,,Св.Паисий Хилендарски“, които също стопанисват малък Шишеяд. Само за 10 дни те успяха да съберат 1️⃣1️⃣5️⃣ кг! Това е невероятен успех!💚

И ако тези инициативи ви се струват малко, ето с какво се занимаваме активно в момента:

🙌  Благодарим на всеки един от вас, който ни подкрепи активно като се включи за пореден път в наша инициатива и помогна за нейното изпълнение! Предстоят ни още много вълнуващи кампании, в които бихме се радваме да се включите. Може да следите за тях на нашата фейсбук страница, както и на нашият сайт. А ето кои са текущите ни инициаитиви:

  1. Събираме предложения за граждански инициативи през Платформата за граждански бюджети до края на месец май.
  2. До 25 май можете да ни изпращате ваши предложения за конкурса „Децата и науката“
  3. На 31 май в ПГТАТ „Н. Й. Вапцаров“ ще се проведе училищен научен фестивал, на който Сай Хай отборите ще представят своите разработки.
  4. На 4 юни в ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ ще се проведе градски научен фестивал, на който Сай Хай отборите от Хасково ще бъдат оценени от експертно жури.