Премахване на старите мартенички

Всички ние добре познаваме една от най-българските традиции – мартениците. Но какво се случва с тях след като видим щъркел, цъфнало дърво или просто ни е омръзнало вече да ги носим??? Връзваме ги на първото цъфнало дръвче, което се изпречи на пътя ни – дървото зад блока, някой храст в парка, дървото пред къщата ни. и така мартеницата заживява свой собствен живот….

Всички ние сме виждали стари мръсни парцаливи мартеници, които се веят от вятъра…. и тази гледка не е никак красива. Но това не е всичко. Повечето мартеници са изработени от изкуствени влакна. Те са устойчиви, трайни и не стареят с времето. Могат да останат здрави с десетки години. За това време дървото расте, клоните надебеляват и тази изкуствена материя се впива в тъканта. Така вместо здраве и берекет им даваме уродлив растеж и входни рани за болести. И хлабаво поставените гривнички също могат да се окажат смъртоносни капани за дребни животинки и птички.

Ето защо тази пролет Фондация ХАЛО поде инициатива за премахване на мартеничките от дърветата в Хасково. Обърнахме се към всички жители на града при следващата си разходка да вземат ножица или джобно ножче и да премахнат мартеничките от дръвчетата, покрай които минават, преди да са се впили като тези от снимките по-горе.