Събираме завления за кампанията „За всяко дете по дръвче“

С голяма радост ви съобщаваме, че започва вторият етап от кампанията “За всяко дете по дръвче”. От днес до 15 декември 2022 г. събираме заявления от училища, детски градини, социални услуги, семейства  за предоставяне на комплекти за засяване на широколистни дръвчета.

Може да се включите в кампанията като попълните следния формуляр: https://forms.gle/b84ygWym7UdNLeVR8 

Подалите заявления за инициативата ще получат своите комплекти през м. януари 2023 г. Комплектите за засяване включват саксийка, почва, семена, органична тор, етикет и инструкции.

За трета поредна година фондация ХАЛО и Туристически информационен център -Хасково обединяват своите сили в каузата зад кампанията „За всяко дете по дръвче“.

Кампанията, която носи в себе си потенциала да създаде един по-добър свят чрез две от най-важните насоки на съвремието ни – децата и природата. Кампанията, в която посредством примера на възрастните, децата се учат на грижовност към околната среда, запознават се с климатичните промени и получават ценен урок – че винаги могат да са част от решението и да бъдат промяната, която е нужна на света – необходимо  е само едно покълнало семенце в душите им.

„Малкото общество“ – обединени от всички краища на страната деца на различна възраст, има възможността да дари живот на онова, което дарява живот на всички ни – природата. По-големите от тези деца ще го направят осъзнато, по-малките – не, но това ще остане част от неосъзната им сензитивна памет, в последствие част от същността им. Възрастните хора се възхищават на околната среда, но попиващият ум на малките човеци я  абсорбира. Нещата, които те виждат, не просто се наслояват в ума им, те оформят душата им. Изключително значимо е детето да расте в близост до природата, а в съвременният свят достъпът до нея е необходим повече от всякога. 

      Дърветата помагат в борбата с глобалното затопляне, като абсорбират въглероден диоксид, премахват и съхраняват въглерод, докато освобождават кислород обратно във въздуха. Други ползи за околната среда включват факта, че помагат за предотвратяване на наводнения и ерозия на почвата, като абсорбират хиляди литри дъждовна вода. Намаляват скоростта на вятъра и охлаждат въздуха, тъй като губят влага и отразяват топлината нагоре от листата си. Изчислено е, че дърветата могат да намалят температурата в града с до 7°C. От насекоми и катерици до птици – дърветата осигуряват дом и прехрана на много животни.

       Стойността и целта на дърветата е огромна и тяхното съществуване е жизненоважно за оцеляването ни. Искрено се надяваме да прегърнете идеята и ръчичките на вашето дете или ученик да бъдат част от посяването на промяната. 

Повече за етапите на кампанията можете да откриете в таблицата по-долу:

Етап Период на провежданеКак да се включитеДопълнителна информация
Събиране на семена на широколистни дърветаоктомври – ноември 2022гКато съберете семенца и ги предадете в Туристическия информационен центърСемената, които събираме са жълъди, кестени и крилатки. Важно е семенцата да са в добро състояние – да не са напукани и да нямат червейчета в тях. 
Събиране на заявления за комплекти за засяване на широколистни дървета22.11.2022 – 15.12.2022 г.Като попълните следния формуляр –  https://forms.gle/b84ygWym7UdNLeVR8 Може да се включат училища, детски градини, семейства, социални услуги, спортни клубове, школи и др.
Засяване на широколистни дръвчета януари – февруари 2023гЕкипът ни ще ви предостави комплекти за засяване. Вие просто трябва да засеете семенцата. Ще се радваме, ако ни изпратите и снимки.Всеки комплект за засяване съдържа саксийка, почва, семена, органична тор, етикетче и инструкции за засяване. За участници с адрес извън Хасково изпращаме комплектите по куриер или с Български пощи, като разходите за транспорт са за сметка на получателя.
Отглеждане на поникналите дръвчетафевруари – октомври 2023 г.Трябва да поливате редовно саксийките 
Засаждане на поникналите дръвчета октомври – ноември 2023г.Можете да проведете самостоятелна акция в двора на училището/ детската градина или да раздадете поникналите дръвчета на децата, за да ги засадят в двора/ пред блока заедно с родителите си. При наличие на голям брой поникнали дръвчета, които няма къде да засадите, може да организираме акция за засаждането им. За целта следете на сайта ни за допълнителна информация